Boven op het nieuws

A+ A A-

Aanmeldingstermijn voor glasvezel verlengd

De Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk (CBBW) onderzoekt een beperkte opzet voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. Niet voor het hele buitengebied, maar voor die gebieden waar aanmeldingen zijn. De mogelijkheid voor aanmelding is verlengd tot eind mei. De belangstelling voor aansluiting ligt rond 45 procent. Gosse Visser van CBBW: "Onze ambitie was het hele buitengebied te verglazen. Daar hadden we 66 procent van alle adressen voor nodig. Dat hebben we niet gehaald." Toch heeft het coöperatiebestuur geen seconde overwogen om te stoppen. “Die 45 procent geeft aan dat de behoefte aan glasvezel in het buitengebied groot is. Daarom willen we ons inzetten voor die mensen die zich wél hebben aangemeld. Daarnaast is er door de werkgroep en door de ambassadeurs al zoveel werk verzet, het zou doodzonde zijn om dan nu de handdoek in de ring te gooien. Wij gaan zeker door!”
Verschillen per buurtschap
De nadruk komt nu te liggen op de gebieden rond Winterswijk waar aanmeldingen voor aansluiting zijn. Waar geen aanmeldingen zijn, wordt niet aangelegd. En dat verschilt per buurtschap. "In de Brinkheurne heeft 65 procent zich aangemeld. In Henxel en Huppel ligt het percentage op 55 procent, in Ratum op 53 en in het Woold op 49 procent. In Corle, Kotten, Miste en Meddo liggen de percentages tussen de 40 en 43 procent." Dat kan oplopen, want de ambassadeurs zijn nog in gesprek met bewoners die twijfelen of zij zich zullen aanmelden. In Corle heeft Jan Willem Kruisselbrink van JWK Bouw zijn busjes met posters beplakt en spandoeken opgehangen.
Nieuwe kaart
Op basis van de aanmeldingen wordt een nieuwe kaart gemaakt. “Daarbij laten we de gebieden waar geen animo is voor glasvezel, links liggen. Zo wordt de aanleg efficiënter en eerder haalbaar. Dit heeft vanzelfsprekend wel gevolgen voor mensen die zich nu niet aanmelden, want later aansluiten is moeilijker en veel duurder. Dat is helaas niet anders. Dit wijkt af van wat wij eerder hebben gecommuniceerd. Daarom hebben we besloten om de inschrijftermijn met twee maanden te verlengen tot 31 mei”, aldus Gosse.


Pluim van de Consumentenbond
Een tweede reden om in de inschrijftermijn te verlengen, is het feit dat de providers waarmee de coöperatie in gesprek is later dan gepland met hun aanbod komen. Gosse: “Van Solcon hebben we sinds enkele weken het aanbod. Met Solcon hebben we een prima provider binnengehaald. Bij de providertest van de Consumentenbond vorig jaar haalde Solcon uitstekende scores in alle categorieën. Voor de kwaliteit van internet zelfs een 8,5. Met de tweede provider zijn we in gesprek.” Het aanbod van Solcon staat in zijn geheel op de website van CBBW: http://cbbw.nl/aanbod-voor-consumenten/.

Klaas Jan Kruisselbrink poseert voor een van de spandoeken die zijn vader, Jan Willem Kruisselbrink van JWK Bouw, in Corle heeft opgehangen.

Hits: 128

Fietsevenement brengt Scholtengoederen in beeld

Donderdag 1 mei aanstaande staan de gemeenten Aalten en Winterswijk in het teken van de Scholtengoederen. Met een hernieuwde uitgave van het fietsrouteboekje ‘Scholtengoederen’, de lancering van een digitale ‘belevingsroute’ en verschillende activiteiten worden de Scholtengoederen bij Nederlandse en Duitse recreanten onder de aandacht gebracht. Deze statige boerderijen en herenhuizen uit de vroege Middeleeuwen zijn karakteristiek voor het Nationaal Landschap en hebben een interessante historie.
Fietsroutebundel
De twee fietsroutes zijn ieder circa 30 kilometer lang en leiden langs verschillende historische locaties, waaronder 12 Scholtengoederen in de gemeenten Aalten en Winterswijk. Recreanten kunnen hun hart ophalen bij deze twee prachtige, in het Nationaal Landschap gelegen, routes. De routebundels bieden daarnaast interessante informatie over de Scholten; vermogende boeren die als rentmeester een gebied beheerden voor de eigenaar van de grond. Het routeboekje is in september 2013 in het kader van Open Monumentendag uitgegeven. Wegens grote belangstelling is besloten om een hernieuwde druk te realiseren en deze ook in het Duits uit te geven. 

Fietsroute digitaal en tweetalig beschikbaar
Een combinatie van de twee fietsroutes wordt gedigitaliseerd aangeboden via een smartphone app. Deze app biedt op de verschillende locaties veel extra informatie en maakt de route gemakkelijk te volgen. 1 mei is een Duitse feestdag, Dag van de Arbeid; een mooie gelegenheid om Duitse recreanten uit te nodigen om de schoonheid en historie van het Nationaal Landschap te ervaren. Zowel de app als het fietsrouteboekje zullen dan ook in het Duits beschikbaar zijn. De routes worden vanaf 1 mei via AbelLife in de appstores van iPhone en Google Play aangeboden.
Activiteiten Scholten fietsroutes
Naast de presentatie van het nieuwe routeboekje biedt het fietsevenement de recreant verschillende activiteiten rondom het thema ‘Scholtengoederen’ aan. Op de route wordt een rondleiding aangeboden door de vestingstad Bredevoort en is er een aantal opengestelde Scholtengoederen te bezichtigen. Voor wie meer achtergrondinformatie wenst kan in de avond een lezing bijwonen over de historie van de Scholtengoederen. Het exacte programma wordt op de websites van de lokale VVV vermeld. Het nieuwe fietsrouteboekje is per 1 mei, zowel in het Nederlands als in het Duits te verkrijgen bij de lokale VVV’s.
Het routeboekje, de digitale routes en de activiteiten zijn tot stand gekomen door een samenwerking van de gemeenten Aalten en Winterswijk, Winterswijk Marketing, Stichting Achterhoek Toerisme en de VVV’s Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en Winterswijk.

Hits: 61

Adverteren
Copyright 2013 Stichting Winterswijk.org

Login or Register

LOG IN