Boven op het nieuws

Social media

MEDIA PARTNER

 

A+ A A-

Notaristuin geopend

Vanaf Vandaag, 9 september 2012, is de Notaristuin voor het publiek opengesteld.

Vanaf september vorig jaar is er hard gewerkt in de Notaristuin. De metamorfose van dit nauwelijks gebruikte plantsoen tot een échte dorpstuin is bijna klaar. Op zondagmiddag 9 september werd de Notaristuin op feestelijke wijze geopend door mevrouw van Beem, echtgenote van burgemeester van Beem van de Gemeente Winterswijk. Daarna werd het speelobject/kunstwerk ‘Voor Altijd en Eeuwig’ van Karin Colen onthuld door wethouder Ilse Saris.

 

Na een paar korte speeches, de officiële opening van de tuin en de onthulling van het kunstwerk, wisselden verschillende orkestjes elkaar af met gepast repertoire. Genodigden en publiek konnen genieten van de muziek van diverse genres. Geheel in de sfeer van de Notaristuin kon men luisteren naar poëzie. Authentieke aanspanningen van Menvereniging van Oud Gerij, een A-Ford en de T-Ford van de Stichting Historisch Streekvervoer Achterhoek brachten genodigden naar de opening en ware nook voor het publiek te bewonderen.

Na een oproep in het vakblad voor kunstenaars 'BK informatie' zijn 95 portfolio's ingezonden. De Adviescommissie Beeldende Kunst heeft hieruit 3 kunstenaars geselecteerd, die een ontwerp hebben gemaakt. De Adviescommisie Beeldende Kunst  was unaniem in haar keuze voor het ontwerp van het kunstwerk "Voor altijd en eeuwig" van de kunstenares Karin Colen. Karin Colen hanteerde de volgende uitgangspunten: 
·    De kunsttoepassing moet klasse hebben, het moet de tuin romantisch en chique maken 
·    Het moet de geschiedenis, het verhaal van de tuin voelbaar maken 
·    Het moet niet alleen interessant zijn voor kinderen, maar ook voor volwassenen. 
·    Het moet de plek beter maken 
·    Het moet de mensen vanuit de omliggende (winkel)straten naar de tuin ‘lokken’. 
Het kunstwerk bestaat uit 2 delen. Een parelsnoer waar je op kunt zitten, springen en klimmen en verwaaide snippers van liefdesbrieven. Deze snippers zijn tot aan de winkelstraten verspreid en leiden mensen naar de tuin leiden om ze in een ‘romantische stemming’ te brengen. De afstand van de parels met een diameter van 30 - 45 - 50 en 60 cm is ongeveer 30 cm. De afstand van de parels met een diameter van 100 en 120 cm zal minstens 150 cm zijn, conform de veiligheidsnormen. De lengte van de snoer is ongeveer 57 meter en de parels worden gemaakt van wit marmer. De snippers - zo’n 32 stuks - komen verspreidt rond de tuin te liggen. .Zij moeten de bezoekers mee de tuin in nemen. De snippers zijn van hetzelfde marmer als de parels gemaakt. De handschriften zijn gezandstraald en ingekleurd met zeer slijtvaste blauwe lak. De snippers variëren in grootte: van 60cm- 
30 cm. 


Kleine Steden Beleid

Het realiseren van een speel- en ontmoetingsplek in de Notaristuin is in 2010 op verzoek van het toenmalige college door de provincie toegevoegd als beoogd resultaat in deelprogramma 3 Toekomst voor de Jeugd van het Kleine Stedenbeleid 2008-2011. De herinrichting van de Notaristuin moet er niet alleen toe leiden dat deze weer schoon, heel, veilig en toegankelijker wordt. Het ontwerp heeft de sfeer van rust, romantiek en nostalgie. Om een speel- en ontmoetingsplek te realiseren met  deze uitstraling is gekozen voor een  speelobject in de vorm van een ruimtelijk kunstwerk of een samenspel van ruimtelijke kunstwerken. 


Gerealiseerde kunstwerken

Er zijn de laatste jaren veel grote kunstwerken gerealiseerd in Winterswijk. Voorbeelden zijn het Mondriaankunstwerk bij de Tricot, het kunstwerk op de Bleekweide en de twee objecten en het monument voor het verloren kind op de algemene begraafplaats. Op 31 augustus werd Footprint in time onthuld van de oud-Winterswijkse kunstenares Marcha van den Hurk. Dit werk komt te staan bij het uitzichtpunt bij de Steengroeve. Het nieuwe kunstwerk in de Notaristuin wordt nog dit jaar gerealiseerd. Bij de realisatie van al deze projecten worden bij voorkeur Winterswijkse bedrijven betrokken. Alle kunstwerken zijn grotendeels extern gefinancierd, met name door bijdragen van de provincie Gelderland.

{gallery}http://www.flickr.com/photos/winterswijk/sets/72157631486269218/{/gallery}

Adverteren
Copyright 2014 Stichting Winterswijk.org

Login or Register

LOG IN